Köpa bostad i Spanien – Så funkar det

Köpa bostad i Spanien – Så funkar det

Intresset för att köpa bostad i Spanien är större än aldrig förr. Inte konstigt – för när vintermörkret lägger sig som ett lock över Sverige är det svårt att inte längta efter ett smultronställe på den spanska solkusten. Här kommer några bra tips att tänka på innan du slår till.

Hitta rätt fastighet

När det gäller bostadsköp finns det många saker som skiljer Sverige från Spanien. En stor och viktig skillnad är att marknaden i Spanien är uppdelad i köpmäklare och säljmäklare, men alla har tillgång till samma objekt. Det är en fördel för dig som köpare.Det innebär att du får en personlig kontakt om du vänder dig till någon av våra partners här på Solhem som jobbar exklusivt med att ta fram fastigheter som passar just dina önskemål.

Anlita en advokat

Något annat som skiljer mäklarrollen från Sverige och Spanien är det juridiska ansvaret. Hemma i Sverige ansvarar mäklaren för det mesta i köpprocessen medan ett bostadsköp i Spanien bland annat kräver en advokat. Kan du inte själv närvara vid kontraktsskrivning hjälper din advokat dig via en fullmakt. Förutom köpare och säljare så har båda varsin mäklare och varsin advokat samt Notarius Publicus som ser till så att köpekontraktet blir rätt. Vissa tillträden kan bestå av åtta, nio personer.

Trots att mäklarens roll inte innehåller något juridiskt ansvar så har mäklarna ofta god lokalkännedom och ett brett kontaktnät av advokater, banktjänstemän och byggentreprenörer.

Gör en önskelista

Många spekulanter som drömmer om solkusten har inget specifikt område i åtanke. För att öka chanserna att hitta rätt tipsar vi om att göra en önskelista och att besöka några olika orter för att uppleva skillnaden. Rangordna vad som är viktigt för dig. Om det är första gången du åker till Spanien så är det bra att åka runt och känna efter. Gör research, kanske kan du fråga vänner som varit eller bott i området. Prata med våra partners som har en lång erfarenhet och många tips att ge.

Knyt band med mäklaren

Att köpa bostad i Spanien kan vara en djungel. Det bästa du som köpare kan göra är att hitta en mäklare som du har förtroende för, därefter hjälparen mäklaren dig att komma vidare. Tänk också på att sätta en tydlig budget inklusive kringkostnader, så blir det lättare för mäklaren att hitta rätt objekt. Fördelen med att köpa av svenska mäklare på plats i Spanien är att de har bra koll på marknaden och dess förutsättningar. De flesta mäklarna här nere har bott i Spanien i många år och vet hur ett bostadsköp fungerar. När du köper av en svensk mäklarbyrå med kontor på solkusten kan du samtidigt vara säker på att du möter ett företag med samma värderingar som hemma i Sverige.

Finansiera bostaden

Vad gäller kostnaden för en bostadsaffär i Spanien så är det bra att tänka på att det tillkommer tillkommer mellan 10 och 13 procent i kostnader för själva köpet, utöver själva köpeskillingen. Exakt hur mycket den summan är varierar på område och vad det är för typ av objekt. I den summan är bland annat advokatkostnaden inbakad. Att ta hjälp av en köpmäklare kostar dock ingenting.

När du väl hittat ditt drömobjekt och det blivit dags att finansiera köpet finns några olika vägar att gå. Ett sätt är att låna upp på din bostad hemma i Sverige för att köpa den spanska bostaden kontant. En annan lösning är att låna av en spansk bank, som mäklarna kan förmedla kontakten till. Många spanska banker är vana vid att jobba med skandinaviska köpare. Ett tips är att ha finansieringen klar redan när du kommer ner så att du kan agera direkt när du hittat ditt drömboende. Oavsett vad du funderar över kan du alltid ta kontakt med en mäklare som hjälper dig att hitta rätt. Det bästa du kan göra är att hitta en mäklare som du har förtroende för, därefter kommer du att få all tänkbar hjälp på vägen mot din bostadsdröm.