”Det går lika bra att jobba utomlands i solen som på kontor i Stockholm”

Går det att kombinera livet i Sverige med några månader på den spanska solkusten? Självklart! Tack vare tekniken har skådespelaren och föreläsaren Mi Ridell delat sin tid mellan Stockholm och Marbella i fem års tid. Fördelarna med ett liv i solen belyser hon i den nystartade podcasten Marbellapodden.

Mi och hennes familj kom till Marbella för första gången 2013. Planen var att de skulle spendera tre månader i Spanien i samband med hennes sambos projektarbete. När de tre månaderna hade passerat fick alla i familjen mersmak.
– Min son Max frågade om vi inte kunde stanna ännu längre eftersom han trivdes så bra i skolan, berättar Mi. Det tog inte lång tid för oss att bestämma att vi skulle testa det här livet lite mer på riktigt. Så vi skaffade en bostad i Marbella och började pendla hem för att jobba, säger hon.

 

Från Arlanda tar det fyra timmar att flyga till Malagas flygplats som ligger en knapp timmes bilfärd från Marbella. För Mi som åker den sträckan ofta fungerar det utmärkt att använda tiden till att jobba ombord på planet.
– Många frågar när vi ska bestämma oss var vi egentligen vill bo. Men så länge vi tycker att det fungerar bra så tänker vi fortsätta såhär. Tekniken gör det möjligt för mig att jobba utomlands i solen likväl som på kontoret i Stockholm. Att pendla, oavsett var eller hur man gör det, är en inställningsfråga. Om man mentalt bestämmer sig för att det ska funka så kommer det att göra det också, säger Mi.

En av många fördelar med att bo med ett ben i Spanien och ett i Sverige är möjligheten att kombinera barnens skolgång i båda länderna. Den svenska skolan i Spanien följer svensk skollag vilket gör att barnen kan gå några månader i skola i Spanien för att sedan komma tillbaka till Sverige utan att ha halkat efter. Men det finns också några utmaningar, språket är en av dem.
– Varken jag eller min sambo kan spanska så bra ännu, men vår son får lära sig i skolan. I vardagen fungerar engelska bra, men det är när det händer något viktigt såsom att någon blir sjuk så vore det skönt att kunna prata bättre spanska.

Under våren 2018 startade Mi Marbellapodden. I hennes podcast intervjuar hon olika personer som har koppling till den spanska solkusten, bland annat invånare, jurister, svenska kyrkan och representanter från svenska skolan.
– Podden har blivit ett forum där folk kan fråga saker och ta reda på vad som händer i området. Efter fem år i Spanien kan jag dela med mig av väldigt många tips och råd till de som funderar på att skaffa en bostad på solkusten. Alla fördelar och vad man behöver tänka på är sådant jag tar upp i podden som kommer ut en gång i veckan.
Mis tips till de som är sugna att testa på den spanska solkusten är att åka ner och testa.
– Testa hyra ett ställe några månader innan du bestämmer dig. Vilket ställe som passar bra för just dig beror på om du är ute efter ett rikt kulturliv, feststämning eller lugn och ro. Oavsett vad du gillar så har solkusten något för alla.

Topp fem fördelar med att dela sin tid mellan Stockholm och Marbella:

  1. Vädret! I Andalucien där vi bor är det i snitt 320 soldagar per år. Vi ligger inte på playan och dricker sangria alla dagar men här är det ljust fyra timmar längre per dag under vinterhalvåret vilket ger mig mer energi.

 

  1. Vi umgås mer. Eftersom det är 20 plusgrader även på vintern är det lättare att vara ute och röra på sig mer, istället för att var och en sätter sig framför mobilen i soffan. Istället spelar vi exempelvis tennis eller golf.

 

  1. Trots att Marbella ligger mitt på solkusten är det ändå nära till skidåkning om vi blir sugna på det. Skidorten Sierra Nevada ligger knappt tre timmar bort med bil.

 

  1. Pendlingsavståndet till Sverige. Med hjälp av tekniken går det utmärkt att jobba från Spanien. Jag har till exempel skrivit en bok som handlar om kroppsspråk och håller just nu på med en annan bok som handlar om att tala offentligt inför andra.

 

  1. Tempot är lugnare här jämfört med i Sverige. Människorna är öppna och spontana, det är lätt att hitta på saker utan att behöva planera i en almanacka.